piątek, 8 marca 2013

CHRUPKIE WAFELKI

Smak wafli przekładanych kremami czy różnymi masami zna każdy. Od czasu do czasu warto je zrobić ,bo są bardzo smacznie....

             CHRUPKIE WAFELKI


Smakowite wafelki są proste w wykonaniu.




Do ich wykonania potrzebujemy :

4 arkusze suchych wafli
3/4 szklanki mleka w proszku
1 kostkę - 250 g margaryny
3 galaretki brzoskwiniowe
1/2 szklanki cukru kryształu
wiórka kokosowe około 1/2 szklanki
rodzynki sułtanki wg uznania.


Jeden wafel kruszymy. Galaretki wsypujemy do miseczki i odmierzamy mleko w proszku.

         

W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem aż cukier się rozpuści.

         



Następnie dosypujemy do rondelka mleko w proszku.
Mieszamy energicznie by niepowstały grudki.

        



Dosypujemy galaretki. I również energicznie mieszamy. Po 2 minutach zdejmujemy z gazu.

       




Do masy wsypujemy połamany wafel ,rodzynki i wiórka kokosowe.
Mieszamy by masa dobrze się z nimi połączyła.

     


Przekładamy masą 3 wafle.

    
    


Zawijamy całośc w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
Po tym czasie kroimy w pasy, a następnie w romby.


    


             
     

        

2 komentarze:

  1. pysznie wygladaja ,napewno bede je robic

    OdpowiedzUsuń
  2. już ślinka mi leci , idę już robić

    OdpowiedzUsuń