czwartek, 7 marca 2013

Domowe hot dogi


Hot dogi zawsze kojarzą się z fast foodami. Wcale tak nie musi być Hod dogi ziemniaczane to zdrowe i sycąca propozycja nie tylko dla dzieci.
       


Takie hod dogi nie tylko  smaczne ale za każdym razem możemy urozmaicić  je innymi dodatkami. Zjeść np. z surówką ze świeżych warzyw czy podać z różnymi sosami. Jedną z zalet  ich jest to , że możemy wykorzystać do nich ziemniaki ugotowane wcześniej na obiad.


                       Do tak prostych przekąsek potrzebujemy:
1 szklankę ugotowanych ziemniaków 
1 jajko
1 szklankę mąki pszennej
parówki morlinki lub inne cienkie
ser żółty w plastrach
keczup jako dodatek
bułka tarta Prymat do obtaczania
i jajko do maczania gotowych hot dogów.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką i jajkami.
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na równe kawałki.


    

Na tak przygotowane placki nakładamy po plasterku sera np salami i parówkę .

      

 Zawijamy w rulon. Pamiętamy by dobrze skleić końce hot dogów.Maczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej.


       

Tak przygotowane smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
 Podajemy z keczupem.
Zaspokoją  głód każdego i dużego i małego.
     

1 komentarz: