niedziela, 17 marca 2013

Biszkoptowy puszek

Ciasto zrobione z potrzeby chwili,  jak zwykle połaczyłam dwa ciasta w jedno.

         

 

 

                                    Biszkoptowy puszek




                        

Składniki na biszkopt ;

5 jajek
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru.

Sposób wykonania;

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier.
Dokładamy powoli żółtka.
 Delikatnie miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę .
Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy wiórkami kokosowymi
Pieczemy w temp 175 stopni przez 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt na 2 blaty.
                                   

Krem:
3 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka - 250 g margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego.
150 g wiórków kokosowych
1 szklanka cukru kryształu,

Poncz;
1 łyżka wódki czystej
1 łyżka cukru
125 ml przegotowanej wody



Sposób wykonania;

2,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym.
W reszcie mleka rozrabiamy obie mąki ,żółtka .
Na gotujące mleko wlewamy mieszankę mąk.
Gotujemy gęsty budyń .
Studzimy.
Miksujemy z miękką margaryną .
Wsypujemy do masy wiórka kokosowe.



Jeden blat biszkopta wkładamy do blaszki ,w którym go piekliśmy.
 Skrapiamy wodą wymieszaną z wódką  i cukrem.


Wykładamy na niego 3/4 części masy - kremu.



 
Przykrywamy drugim blatem,także go skrapiamy ponczem i smarujemy pozostałą częścią kremu.
Posypujemy grubo wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy w lodówce około 3 godzin.
Kroimy w kostkę .





Ciasto jest bardzo delikatne zarówno w smaku jak i w swojej strukturze.

1 komentarz:

  1. Takie ciasta zawsze szybko znikają bo są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń