sobota, 9 marca 2013

Udka z kurczaka w czerwonym winie z warzywami.

Kurczak na obiad. Pod różną postacią wszędzie i zawsze. Pyszne mięso ,dobrze doprawione ,palce lizać ...

     Udka z kurczaka w czerwonym winie z warzywami.



      

                                                    Składniki na 4 porcje:


                                                        4 udka z kurczaka
                                                      200 g białej kapusty
                                                          1 marchewka
                                                     1 por biała część
                                               100 ml czerwonego wina
                                              2 liście laurowe 
                                            3 ziarna ziela angielskiego

                                        1/2 szklanki oleju roślinnego
                                       świeżo zmielony czarny pieprz
                                          1 łyżka ziół prowansalskich
                                                            sól ziołowa



W miseczce mieszamy olej z winem. Wkładamy do niej także liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy.
Wkładamy umyte i osuszone ręcznikami papierowymi udka z kurczaka oprószone  solą  i pieprzem  i dokładnie obtaczamy.


   

Wkładamy do lodówki na 1 godzinę .
Po tym czasie przekładamy udka, na rozgrzany olej, na patelnię .
Obsmażamy z obu stron przez około 15 minut.

     
    

Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym oleju przesmażamy pokrojoną w słupki marchewkę ,poszatkowaną kapuste oraz pokrojony w półksiężyce por.

     

Przesmażone warzywa doprawiamy pieprzem i solą .

Przekładamy na mięso ułożone w naczyniu.

        


Skrapiamy pozostałą marynatą .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50 minut do momentu aż mięso będzie miękkie.


        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz