wtorek, 5 lutego 2013

Brązowe pieczarki

    Brązowe pieczarki w zalewie octowej 

 

 

  • 1 kg pieczarek brązowych
  • 2 jajka
  • Bułka tarta  i
  • Mąka pszenna do panierowania pieczarek
  • olej do smażenia

                                                                           ZALEWA
  • 1/2 szklanki octu
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki oleju uniwersalnego
  • 1 łyżka Kucharka
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe 
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżki soli 
  • 1 litr wody 

Kupujemy oto takie fajne brązowe pieczarki. 


Nie obieramy ich ,bo po swoja brązową skórką są białe ,więc je tylko dobrze myjemy.
Delikatnie usuwamy brud z ogonków. Szykujemy 3 talerze.
Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą ,a do trzeciego mąkę . 
I tak zaczynamy obtaczać pieczarki najpierw w macę następnie w jajku i na końcu w bułce tartej 
 Gdy wszystkie pieczarki panierujemy kładziemy na talerzu, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 


                                                                  
Po usmażeniu wykładamy na talerz i studzimy. Międzyczasie gotujemy wszystkie składniki zalewy ze sobą około 5 minut od zagotowania wody.
 Studzimy. 
 Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w pół księżyce. 
Do dużego pojemnika układamy połowę pieczarek.





 Następnie posypujemy połową cebuli. Wykładamy resztę pieczarek i resztę cebuli. Zalewamy wszystko przestudzoną zalewą.
Chłodzimy 12 godzin. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz