Brązowe pieczarki w zalewie octowej
- 1 kg pieczarek brązowych
- 2 jajka
- Bułka tarta i
- Mąka pszenna do panierowania pieczarek
- olej do smażenia
ZALEWA
- 1/2 szklanki octu
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki oleju uniwersalnego
- 1 łyżka Kucharka
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżki soli
- 1 litr wody
Kupujemy oto takie fajne brązowe pieczarki.
Nie obieramy ich ,bo po swoja brązową skórką są białe ,więc je tylko dobrze myjemy.
Delikatnie usuwamy brud z ogonków. Szykujemy 3 talerze.
Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą ,a do trzeciego mąkę .
Delikatnie usuwamy brud z ogonków. Szykujemy 3 talerze.
Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą ,a do trzeciego mąkę .
I tak zaczynamy obtaczać pieczarki najpierw w macę
następnie w jajku i
na końcu w bułce tartej
Gdy wszystkie pieczarki panierujemy kładziemy na talerzu, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Po usmażeniu wykładamy na talerz i studzimy.
Międzyczasie gotujemy wszystkie składniki zalewy ze sobą około 5 minut od zagotowania wody.
Studzimy.
Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w pół księżyce.
Do dużego pojemnika układamy połowę pieczarek.
Następnie posypujemy połową cebuli.
Wykładamy resztę pieczarek i resztę cebuli.
Zalewamy wszystko przestudzoną zalewą.
Chłodzimy 12 godzin.
Chłodzimy 12 godzin.
Ale to jest dobre!
OdpowiedzUsuń