Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem.Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż zaczną się same rozpuszczać .
Wyrabiamy ciasto tak by swobodnie odchodziło od miski czy stolnicy. Podsypujemy mąką od czasu do czasu.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie kroimy na równe części. Najlepiej mieć wagę kuchenną pod ręka i ważyć każdą porcję .
Z każdej porcji wałkujemy długi wałek.
Zwijamy najpierw w pętelkę ,a następnie prawą końcówkę zawijamy do środka od spodu dziurki a lewą zawijamy od góry do środka dziurki.
Tak złożone bułeczki układamy na blaszce posypanej bułką tartą i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Posypujemy makiem.
Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz