6 szklanek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 3/4 szklanki oleju 250 ml mleka 250 ml wody 1 kostka drożdży świeżych mak do posypania, 100 ml mleka 1 jajko Obie mąki przesiewamy przez sitko do miski.
Mąka pszenna TYP 650
Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem.Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż zaczną się same rozpuszczać .
Do mąki dodajemy sól, wlewamy olej , mleko, wodę i dodajemy drożdże z cukrem.
Wyrabiamy ciasto tak by swobodnie odchodziło od miski czy stolnicy. Podsypujemy mąką od czasu do czasu. Odstawiamy na 5 minut ,a następnie znów wyrabiamy 5 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie kroimy na równe części. Najlepiej mieć wagę kuchenną pod ręka i ważyć każdą porcję . U mnie miały po 90-100 g.
Z każdej porcji wałkujemy długi wałek.
Zwijamy najpierw w pętelkę ,a następnie prawą końcówkę zawijamy do środka od spodu dziurki a lewą zawijamy od góry do środka dziurki.
Tak złożone bułeczki układamy na blaszce posypanej bułką tartą i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Posypujemy makiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
Studzimy. Idealne na śniadanie.
Porada; Z tego przepisu robi się tzw bułki nocne, tylko,że w nich wyrabia się ciasto wieczorem, przykrywa folią i wstawia na noc do lodówki. Potem wyciąga kształtuje bułki i pozostawia na 20 minut by podrosły w cieple. Gdy podrosną wtedy się piecze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz