czwartek, 7 marca 2013

Obwarzankowe bułeczki z makiem

Obwarzankowe bułeczki z makiem

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

6 szklanek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    3/4 szklanki oleju
    250 ml mleka
    250 ml wody
    1 kostka drożdży świeżych
    mak do posypania,
    100 ml mleka
    1 jajko
 
Obie mąki przesiewamy przez sitko do miski.

Mąka pszenna TYP 650            

 Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem.Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż zaczną się same rozpuszczać .   

 
Do mąki dodajemy sól, wlewamy olej , mleko, wodę i dodajemy drożdże z cukrem.

 Wyrabiamy ciasto tak by swobodnie odchodziło od miski czy stolnicy. Podsypujemy mąką od czasu do czasu.
Odstawiamy na 5 minut ,a następnie znów wyrabiamy 5 minut.                      
                                                          Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

 Po tym czasie kroimy na równe części. Najlepiej mieć wagę kuchenną pod ręka i ważyć każdą porcję .
U mnie miały po 90-100 g.     

 Z każdej porcji wałkujemy długi wałek.          

 Zwijamy najpierw w pętelkę ,a następnie prawą końcówkę zawijamy do środka od spodu dziurki a lewą zawijamy od góry do środka dziurki.    

 Tak złożone bułeczki układamy na blaszce posypanej bułką tartą i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.

 Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.       


 Posypujemy makiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.

 Studzimy.
Idealne na śniadanie.




Porada; 
Z tego przepisu robi się tzw bułki nocne, tylko,że w nich wyrabia się ciasto wieczorem, przykrywa folią i wstawia na noc do lodówki.
Potem wyciąga kształtuje bułki i pozostawia na 20 minut by podrosły w cieple.
Gdy podrosną wtedy się piecze.                                                                                                                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz