czwartek, 7 marca 2013


            Bajaderka ciasto,które przypomina mi lata spędzone w domu rodzinnym. Od kiedy pamiętam gościło na naszym stole nie tylko od święta.

          Bajaderka - pyszne ciasto czekoladowo bakaliowe. Przepis na nie od kilkunastu lat gości w moich zapiskach.


                                                   Słodki kawałek ciasta. Nikt nie odmówi.


                                     Bajaderka

 

       

 

                                                  Składniki:

na ciasto:
 1 kostka 250 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:
5 łyżek płaskich kakao
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
1 gorzka czekolada 100g
250 g marmolady
1/2 szklanki orzechów włoskich
oraz 1 i pół szklanki rodzynek sułtańskich


Ze składników na ciasto wyrabiamy je i dzielimy na 2 części tak by jedna ważyła 350 g, a druga 540. Potrzebujemy 2 równe formy o wymiarach 22 x 28 cm.
Ciasto wałkujemy na równe placki , przekładamy do form i pieczemy po 25 minut każdą w temp 180 stopni C.

Po wyjęciu cieńszą odstawiamy a grubsze ciasto kruszymy.
         

MASA:
W dużej misce miksujemy mleko z kakao, cukrem i marmoladą .
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Ja rozpuściłam ją w mikrofalówce.
Dodajemy do masy bakalie  i dosypujemy pokruszony placek.
Mieszamy już wtedy łyżką .


Na cienki placek zostawiony na blaszce wykładamy masę z miski i delikatnie dociskamy.
    

Na wyrównaną warstwę masy wykładamy przygotowaną polewę .



POLEWA:
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki kakao

Podgrzewamy razem na małym ogniu ciągle mieszając.
                

Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką .
Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.


              

                                            Smacznego>





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz