piątek, 8 marca 2013

Chleb

Święta bez chleba to tak jakby siedzieć przy pustym stole nawet ,gdyby był wypełniony po brzegi.
                              Dla świeżego domowego chleba nieba uchylę.

Gdy sama go upiekę to moje dzieci nie mogą się doczekać kiedy go skosztują.
Myślę, że nie tylko u mnie tak lubiane jest swojskie pieczywo.
A wiec polecam każdemu kto jeszcze nie próbował.


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-

Składniki:
0,5 kg  mąki pszennej
1 kostka świeżych drożdży
400 ml ciepłej wody + 3 łyżki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczka oregano
1 jajko
250 g żółtego sera
ziarna słonecznika do posypania chleba przed pieczeniem


Drożdże rozcieramy z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 20 minut by drożdże zaczęły "pracować'.
Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy zioła, oregano i sól.
Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Gdy drożdże zaczną podwajać swą objętość wlewamy do miski i energicznie wyrabiamy.
Dodajemy jajko, resztę wody  i nadal wyrabiamy.
Odstawiamy na kolejne 30 minut by ciasto wyrosło.
Formę keksówke 30 cm smarujemy olejem i posypujemy mąką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy, posypujemy słonecznikiem.




0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

  Ostawiamy jeszcze na 10 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Ci pieczemy 45 minut.


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
 
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
                                        
                                      PRAWDA, ŻE APETYCZNIE WYGLĄDA ?

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
Moje córki wzięły kanapki zrobione z tym chlebkiem.
Po powrocie powiedziały, że koleżanki w szkole dziwiły się jak może w tym chlebie być żółty ser jak go nie widać.
Taka prosta rzecz, a sprawia zakłopotanie.
Moja córka też tego nie wiedziała.
Akurat , gdy go robiłam nie podglądały co robię .
Dziś pewnie wytłumaczy skąd jak ser znalazł się w chlebie i dlaczego go nie widać , tylko czuć piękny zapach ziół. 

1 komentarz:

  1. Super Ci wyrósł, też sama piekę chleb, nie tylko na święta i zapewniem, że warto! Zapraszam do mnie na konkurs wielkanocny, możesz dodać tam Twoje przepisy, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń