piątek, 8 marca 2013

Wieniec drożdżowy z bakaliami

Ciasto drożdżowe tradycyjnie gości na stole wielkanocnym. Kawałek takiego ciasta można włożyć do koszyczka z pokarmami przeznaczonymi do poświęcenia. Jest on na tyle duży i podzielny, że dla każdego wystarczy po kawałku. A kurczaczek z origami rozjaśni nam dzionek....


Wieniec drożdżowy z bakaliami.


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

Składniki:

Ciasto;

ZACZYN:

250 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

2 łyżki mąki

1 łyżka cukru 


RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA:

500 g mąki
 

2 jajka

1 i 1/2 łyżeczki soli

4 łyżki cukru

100 g roztopionej margaryny
 

150 ml mleka
 


MASA BAKALIOWA;

60 g biszkoptów lub suchego biszkopta

150 g posiekanych orzechów włoskich

100 ml mleka

50 g cukru 



DODATKOWO:

pokrojone migdały lub płatki migdałowe

garść rodzynek sułtańskich

1 jajko do smarowania wieńca.



   Robimy zaczyn z podanych składników. Przykrywamy go ściereczka i odstawiamy na 10 -15 minut w ciepłe miejsce. Po jego wyrośnięciu łączymy kolejno z podanymi składnikami, pamiętając ,że na końcu dodajemy margarynę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy przykryte na 30 minut. 

Międzyczasie robimy masę bakaliową :

    W rondelku gotujemy 100 ml mleka z posiekanymi orzechami i cukrem. Studzimy i skruszamy biszkopty tak by masa była gęsta.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-00--0-00-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0       0-0-0-0-0-00--00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00


    Gotowe ciasto wykładamy na stolnice wałkujemy na prostokąt 25-45 cm. Wykładamy masę bakaliową tak by brzegi ciasta były nią niepokryte.


0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00--0-00-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-


         Zwijamy w rolade i przenosimy na posmarowaną blaszkę.


 0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0- 0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-


   Nacinamy brzegi wieńca w odstępach 2 cm i lekko je rozsuwamy.  Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy bakaliami.


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-


    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C przez 20 minut, następnie zmniejszamy ją do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 - 25 minut.


0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-00-
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

 

                 Nacięcia ciasta ułatwiają dzielenie wińca na porcje.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-00
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-

    W środek wieńca wsadzamy pisanki  lub cukrowego baranka, będzie on zarazem ozdobą naszego świątecznego stołu jak i pysznym deserem.

1 komentarz:

  1. Witaj, Twój wpis jest niezgodny z regulaminem akcji "Ciasta Świata". Do akcji dodajemy tylko tradycyjne wypieki z różnych krajów (oprócz Polski).
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń