niedziela, 10 marca 2013

Wątróbkowy pasztet

Wątróbkowy pasztet

 

Swojski pasztet idealny na śniadanko. Także do zrobienia przy okazji zbliżających się świąt.



 Składniki :
900 g wątróbki drobiowej
900 g fileta z kurczaka
4 marchewki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 biała cebula
3 jajka
1 żółtko do smarowania pasztetu przed pieczeniem
sól do smaku
olej do smażenia
pieprz czarny  do smaku
gałka muszkatołowa


                                             Sposób wykonania:
Wątróbkę oczyszczamy z błon .
Cebule drobno kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Dorzucamy wątróbke smazymy około 10 minut często mieszając. Solimy.
Filet z kurczaka wkładamy do garnka.
Dokładamy obraną marchewke ,ziele angielskie i liście laurowe.
Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Następnie wyjmujemy mięso i 2 marchewki oraz wątróbkę z cebulą  i przekładamy do miski.
Blenderem rozdrabniamy dolewajac 125 ml wywaru z gotowania fileta.
Dodajemy jajka i znów miksujemy blenderem.
Doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą .
Przekładamy połowe masy do formy keksowej.
Wycinamy z 2 marchewek gwaizdki i układamy na masie.



Przykrywamy resztą masy .
Wyrównujemy jego powierzchnie , smarujemy żółtkiem.
Resztą marchewki pozostałą z wycinania gwiazdek drobno pokrojonej posypujemy wierzch pasztetu.





Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz