czwartek, 7 marca 2013

Forszmak lubelski

                        Forszmak lubelski

 

 0k .1 kg karkówki wieprzowej,
    100 g kiełbasy wędzonej,
    100 g wędliny np.. szynka,
    2   ogórki  kiszone,
    2  ogórki konserwowe
    2 łyżki przecieru  pomidorowego
    2 łyżki śmietany  osiemnaście  proc.,
    2 -3  liście  laurowe
    5 ziaren  ziela angielskiego
    olej do smażenia,
    1 l wody
    2
kostki rosołowe
    1 cebula biała,
    2 łyżki mąki  pszennej

 

 

 

 Szykujemy składniki potrzebne do przygotowania dania. 

Pokrojona wędlinę przesmażamy na 3 łyżkach oleju.



Mięso z karkówki smażymy w innym rondlu.
Do wędliny dodajemy cebulę ,a po chwili smażenia razem oprószamy mąką . 
 Do garnka z karkówką dodajemy zawartość patelni i ziele angielskie oraz liście laurowe. 
 Dodajemy kostki i zalewamy wodą . Gotujemy około 1 godziny razem.





Pod koniec łączymy z przecierem i pokrojonymi w plastry ogórkami.



Doprawiamy do smaku pieprzem i zaprawiamy śmietaną .
Energicznie mieszamy ,zagotowujemy i mamy gotowe danie. 
Podajemy z chlebem lub ziemniaczkami. 




 

5 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc pierwsze słyszę o tego typu daniu :) Muszę sama przyrządzić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest wspanialy na wet to pyszne i słodkie

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny forszmak.Dawno nie robiłem.Przeważnie robię forszmak dragomirowski,ale ten też wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis i fajny blog, dołączam do grona obserwatorow

    OdpowiedzUsuń