poniedziałek, 4 marca 2013

Tort pasiak

                                        Tort pasiak

SKŁADNIKI:
5 jajek
140 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
180 g cukru kryształ
2 kremy ajerkoniakowe
śmietana 36 % około 250 ml
2 śmietan fix
cukier puder około 2 łyżki
marmolada

 

 Białka oddzielamy od żółtek. 

W misce szykujemy mąkę i kakao. Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy żółtka i cukier. Następnie przesiewamy mąkę z kakao do masy i delikatnie łączymy na najniższych obrotach. 

 Kroimy na 5 kawałków po 7 cm szerokości.

 Cały biszkopt miał 35 cm długości i szerokości. 

Ciasta nie rozłączamy, smarujemy marmolada u mnie różaną i następnie przygotowanym wg przepisu kremem ajerkoniakowym. 

  Jeden kawałek posmarowany biszkopta układamy na dnie od tortownicy ,następny przyklejamy do końca pierwszego i tak zwijamy do ostatniego kawałka. 

Ściskamy obręczą od tortownicy. 

Wstawiamy do lodówki na 3 godziny, a potem ozdabiamy ubitą na sztywno śmietaną z śmietan fixami i cukrem pudrem. 

 

 

 

1 komentarz: