piątek, 8 marca 2013

Świąteczne króliczki

  "Drożdżowe króliki nadziane białą kiełbasą "

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0--0-0-0-00-0--0-00--0-0-0-00--00-0-0-

0--00-0-0-0--00-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Ciasto drożdżowe:
250 g mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki cukru
20 g drożdży
szczypta soli.
1/4 szklanki mleka
50 g margaryny
1 pętko ugotowanej wcześniej  białej kiełbasy
ziele angielskie
1 jajo do smarowania ciasta.


         Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy jedno jajo i dodajemy reszte cukru.
Wlewamy wyrosniety rozczyn i wyrabiamy około 10 minut.
       Nastepnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .
Wyrabiamy jeszcze około 15 minut.
Prezkładamy ciasto do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy by podwoiło swą objętość.
       Po czasie oczekiwania dzielimy ciasto na 2 części.
Jedną wałkujemy na placek grubości 2-3 mm i  szklanką wykrawamy kółka.
Kiełbasę dzielimy na 3 części i obieramy z błonki.
     Każdy kawałek układamy na kółku ciasta, zlepiamy tworząc tułów królika.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0---000-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0
       
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0


Końcówkę zlepianego ciasta przecinamy nożyczkami i kształtujemy uszy.
Z ziela angielskiego lub czarnego pieprzu robimy oczy.
      Smarujemy każdego rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym pioekarniku do 180 stopni C przez 15 minut tak by nabrały rumianych kolorów.


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-
     
  0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz