poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Odwracany makowiec na biszkopcie

Kto nie ma dużo czasu by spędzać długie godziny na pieczeniu polecam ten makowiec.


                
Składniki:
1 .Masa makowa:
1 puszka masy makowej
3 łyżki miodu prawdziwego
3 jajka
50 g margaryny
1 szklanka cukru pudru

1/2 szklanki rodzynek

2. Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju

                                          Masa makowa:

                          
Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy miękką margarynę .
Dokładamy rodzynki, a pod koniec mase makową z puszki.
Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dokładamy do masy makowej.
Delikatnie mieszamy łyżką.
Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm  smarujemy margaryną i posypujemy mąką . Masę makową przelewamy do blaszki.

              
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w temp 180 stopni C.


Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier, a następnie żółtka.
Dolewamy olej i przesianą mąkę.


Ciasto wylewamy na upieczony makowiec, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut.


Po upieczeniu studzimy, a następnie obracamy na dużą blaszkę.

Polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

                                              
                                                 Polecam ....

3 komentarze:

  1. Makowiec przepyszny! Nic dodac nic ująć - polecam goraco!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. W rzeczy samej wyśmienity :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń