czwartek, 7 marca 2013

Muffinki z rabarbarem i żurawiną

                    Muffinki z rabarbarem i żurawiną


       

  

Składniki;
2 szklanki mąki  pszennej,
 1/2 szklanki oleju,
 1 szklanka mleka,
 2 jajka,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 4 łyżki cukru
 3 łodygi rabarbaru,
żurawina suszona,
olej do smarowania formy,
mąka do formy




Suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej.
Następnie łączymy je ze sobą i dokładnie mieszamy łyżką .
Formę do muffinek smarujemy olejem i posypujemy delikatnie mąką .
Przelewamy gotowe ciasto do 2/3 wysokości.
Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki i wrzucamy na wierzch surowego ciasta.
Wkładamy pomiedzy niego żurawinę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni C.
Wychodzi 12 muffinek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz