poniedziałek, 25 marca 2013

Szarlotka z malinami.

                        Szarlotka z malinami.

 

 


Składniki:


250 g margaryny Kasi
50 dag mąki,
35 dag cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 ml śmietany 12%.
1 kg jabłek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka,
1/2 szklanki malin,
cukier puder do dekoracji i gotowa polewa do ozdoby

Sposób wykonania:

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i prażymy z 1/2 szklanką cukru ciągle mieszając. 
Mieszamy je po lekkim wystudzeniu z mąką ziemniaczaną.
Mąkę miksujemy z miękką Kasią i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy po chwili resztę cukru, żółtka i śmietanę.
1/3 ciasta zostawiamy na kruszonkę.
Resztą ciasta wykładamy posmarowaną i obsypaną mąką tortownice o średnicy 23 cm. pamiętając o wylepieniu jej boków.

Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, układamy gdzieniegdzie maliny.
Ciasto na kruszonkę albo ścieramy na tarce o grubych oczkach albo wykrawamy z rozwałkowanego ciasta foremkami do ciastek różne kształty i układamy na jabłkach.
Pieczemy w 180* C przez 50 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i polewamy esy floresy polewą.




3 komentarze:

  1. Świetne połączenie smaków tylko gdzie szukać malin o tej porze roku, bo Twoje ciasto prezentuje się wspaniale.

    OdpowiedzUsuń