poniedziałek, 11 marca 2013

Gołąbki krużewnickie


                                  Gołąbki krużewnickie




Gołąbki z farszem z kaszy gryczanek ,ziemniaków i wędliny zawinięte w liście czerwonej kapusty


100 g kaszy gryczanej
2 jajka
100 g wędliny
3 ugotowane ziemniaki
kilka liści czerwonej kapusty
1 cebula
1 łyżka sosu Worcestershire
sól
pieprz czarny do smaku






 Liście kapusty sparzamy ,studzimy i odkrajmy twarde części.
Wędlinę kroimy w kosteczkę lub paski w zależności jaka kupimy krojona czy nie.
Przesmażamy razem z cebulą .
Kasze gotujemy , studzimy.
Łączymy z wędliną oraz przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.
Dodajemy jajka,doprawiamy pieprzem oraz sosem Worcestershire oraz solą .
Dokładnie mieszamy.
Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy .
Wkładamy do naczynia żaroodpornego ,podlewamy wodą i zapiekamy 1,5 godziny w temp 200 stopni.
Podajemy polanę masełkiem z cebulką .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz