niedziela, 10 marca 2013

Szachownica z pianką.

Tak się złożyło ,że gdy zapowiedzą się goście wszystkie pomysły uciekają z głowy. Co tu upiec lub ugotować ? Oto jest pytanie ...

              Szachownica z pianką.



                                                                      Składniki ;


Biszkopt jasny
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
5 jajek
Biszkopt ciemny
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
5 jajek
2 łyżki kakao

Dodatkowo;
1 krem karpatka
1,5 kostki margaryny
1 opakowanie śnieżki instant
1 galaretka wiśniowa na piankę
 oraz jedna galaretka wiśniowa do polania.


Sposób wykonania:
Biszkopty robimy tak samo tylko dosypujemy do ciemnego kakao.
A więc:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z 2 łyzkami cukru.Żółtka ucieramy z resztą cukru.
Do białek wlewamy masę jajeczną,  a pod koniec wsypujemy mąkę .
Delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach 26 x 32 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 minut.
Jasny biszkopt po upieczeniu i przestudzeniu przekrawamy na pół.
Ciemny zostawiamy nieprzekrojony.
Układamy biszkopty na sobie i ostrym nożem kroimy na 2 cm  pasy.
Rozdzielamy je od siebie. Układamy w blaszce , w której się piekły na przemian jasny ciemny.


             

Przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.
Po  lekkim przestudzeniu miskujemy   z 1,5 kostki margaryny.Połowe kremy wylewamy na paski biszkopta ,przykrywamy kolejnymi paskami kładząć ciemny na jasny ,a jasny na ciemny.
Przykrywamy resztą masy karpatkowej i znów układamy paski ciasta.
Mi pozostały tylko jasne więc przykryłam jasnymi.


PIANKA;
Śnieżkę miskujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu.
Wcześniej rozpuszczamy galaretkę w szklance wody.
Gdy zaczyna tężeć wlewamy do śnieżki , odstawiamy na chwilę, a następnie już tężęjaca przelewamy na ciasto. 
Wstawiamy do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, studzimy.
Tężęjącą  galaretką polewamy po piance.

Chłodzimy około 2 godzin.








I tak w sposób eksperymentalny powstało to ciasto.
Smakowało wyśmienicie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz