czwartek, 2 października 2014

Sałatka szwedzka

                           Sałatka szwedzka.




Składniki:

4,5 kg ogórków gruntowych
4 litry wody
1 szklanka soli


Do 1 słoika:

5 plastrów marchwi
3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy


Zalewa:
4 szklanki cukru
4 szklanki octu
4 szklanki wody






                    Sposób przygotowania:

Ogórki kroimy w plastry.
 Zalewamy je wodą wymieszana ze solą .
Odstawiamy na 1 godzinę .
 Następnie odsączamy ogórki z solanki. Marchewkę obieramy i tniemy w plastry. Składniki zalewy gotujemy często mieszając. Przyprawy wkładamy do słoików, a następnie wkładamy ogórki i marchewkę .
 Zalewamy zalewą .
 Gotowe słoiki z sałatka pasteryzujemy 10 minut.

Ja ułożyłam ogórki dość ściśle i zostało mi sporo zalewy.

 Możemy ja wykorzystać do następnej sałatki przechowując ją np w lodówce..

1 komentarz: