Świateczne ciasto kruche z budyniem
Świąteczne ciasto kruche z budyniem
Ciasto:
4 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki śmietany,
200 g margaryny,
3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa
3 szklanki mleka,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 budyń śmietankowy,
3 łyżki cukru,
150 g margaryny,.
Dodatkowo:
4 białka
1 kisiel truskawkowy
marmolada owocowa
cukier puder.
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. Następnie
wyjmujemy ,dzielimy na 2 równe części i wałkujemy na wymiar blaszki 32
x26 cm.
Smarujemy marmoladą po całej powierzchni.
Białka ubijamy z cukrem i kisielem.
Wykładamy na dwa ciasta.
Pieczemy kolejno w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Między
czasie robimy krem budyniowy.
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i
margaryną .
Resztę składników mieszamy w reszcie mleka .
Wlewamy na
gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .
Wylewamy na jeden upieczony blat ciasta jeszcze gorącą masę.
Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy 3 godziny w lodówce.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWesołych świąt i zapraszam do siebie :)
zdrowych i wesołych świąt Karolino
Usuń