poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świateczne ciasto kruche z budyniem

                      Świąteczne ciasto kruche z budyniem

 

 

 Ciasto:
4 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki śmietany,
200 g margaryny,
3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa
3 szklanki mleka,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 budyń śmietankowy,
3 łyżki cukru,
150 g margaryny,.

Dodatkowo:
4 białka
1 kisiel truskawkowy
marmolada owocowa
cukier puder.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. Następnie wyjmujemy ,dzielimy na 2 równe części i wałkujemy na wymiar blaszki 32 x26 cm.
Smarujemy marmoladą po całej powierzchni. 

Białka ubijamy z cukrem i kisielem.
Wykładamy na dwa ciasta.

 Pieczemy kolejno w temp. 180 stopni przez 20 minut.

Między czasie robimy krem budyniowy.

 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i margaryną .

Resztę składników mieszamy w reszcie mleka .

 Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .
Wylewamy na jeden upieczony blat ciasta jeszcze gorącą masę.

 Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy 3 godziny w lodówce. 

 

 

 

 


2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :)
    Wesołych świąt i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń