niedziela, 24 marca 2013

Ciasto 3 bit




Składniki na ciacho:

około 400 g herbatników
1 masa kajmakowa o smaku kakaowym

Masa budyniowa:

1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
250 g margaryny


Bita śmietana:

600 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny Prymat


3 michałki do ozdoby lub kawałek czekolady




SPOSÓB WYKONANIA;

Do dużej blaszki 26 x36 cm wykładamy warstwę herbatników tak by pokryły całe jej dno. Smarujemy połową masy kajmakowej.

     


Na posmarowane herbatniki kładziemy drugą ich warstwę  i znów  smarujemy masą kajmakową.


                                            
2 szklanki mleka gotujemy. 
W reszcie mieszamy mąki i cukier . 
Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń studzimy.


                              Gęsty budyń miksujemy z margaryną . Wylewamy na wyłożone ciastka.

                      Na masie układamy znów warstwę herbatników lekko je dociskając.

                                           Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno .
                                        Pod koniec dodajemy cukier puder.
                                          Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie.
                                           Dodajemy do ubitej śmietany.

                                       Za pomocą szprycy robimy dekoracje na cieście
                                   
                                   Posypujemy startymi na tarce jarzynowej michałkami .
                                     Gdy nie mamy cukierków to możemy wykorzystać czekoladę .

                                      

                                                      Chłodzimy około 4 godzin w lodówce.


3 komentarze: