Mielone pod kołderką warzyw
1/2 kg mięsa mielonego wołowo wieprzowego.,
1 duża cebula biała,
2 ząbki czosnku
1 jajko,
pieprz czarny grubo mielony
1 łyżeczka
przyprawy do mięsa mielonego
,
olej do smażenia,
1 cukinia,
1 pomidor,
1 serek topiony,
1 marchewka,
2 łyżki
bułki tartej pikantnej Prymat
Za pomocą blendera z nasadką do rozdrabniania z
pojemnikiem wrzucamy cebule i czosnek. Siekamy.
Dodajemy mięso by jeszcze bardziej je rozdrobnić.
Masę przekładamy do miski.
Dodajemy jajko, bułkę, przyprawę do mięsa mielonego i doprawiamy do smaku
pieprzem.
Wyrabiamy ręcznie.
Kształtujemy płaskie placuszki.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Następnie wykładamy każdy kotlecik na blaszkę wyłożoną folią aluminiową
.
Na każdy kładziemy plaster cukinii , pomidora i marchewkę wyciętą strugaczką do
warzyw.
Na wierzch kładziemy kawałek serka topionego.
wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15
minut.
Przed podaniem dekorujemy.
fajny pomysł ;d
OdpowiedzUsuń