czwartek, 7 marca 2013

Mielone pod kołderką warzyw


                                                                          Mielone pod kołderką warzyw

 

 
                   


1/2 kg mięsa mielonego wołowo wieprzowego.,
1 duża cebula biała,
2 ząbki czosnku
1 jajko,
pieprz czarny grubo mielony  
1 łyżeczka
przyprawy do mięsa mielonego  
,
olej do smażenia,
1 cukinia,
1 pomidor,
1 serek topiony,
1 marchewka,
2 łyżki
bułki tartej pikantnej Prymat

 

 

Za pomocą blendera z nasadką do rozdrabniania z pojemnikiem wrzucamy cebule i czosnek. Siekamy.
Dodajemy mięso by jeszcze bardziej je rozdrobnić.
Masę przekładamy do miski.
Dodajemy jajko, bułkę, przyprawę do mięsa mielonego i doprawiamy do smaku pieprzem.
Wyrabiamy ręcznie.
Kształtujemy płaskie placuszki.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Następnie wykładamy każdy kotlecik na blaszkę wyłożoną folią aluminiową .
Na każdy kładziemy plaster cukinii , pomidora i marchewkę wyciętą strugaczką do warzyw.
Na wierzch kładziemy kawałek serka topionego.
wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15 minut.
Przed podaniem dekorujemy.  



 

1 komentarz: