poniedziałek, 18 marca 2013

Rolada bogato nadziana.

Rolada z dodatkiem omletu, farszu z pieczarek coś nowego dla każdego. Z okazji zbliżających się świąt warto ją zrobić .
                                      Rolada bogato nadziana.


 Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej

Farsz pieczarkowy:

250 g pieczarek
1 cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka sosu Worcetershire
sól ziołowa do smaku

Omlet:

3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki groszku konserwowego
sól zioła do smaku

Dodatkowo:

2 łyżki musztardy starofrancuskiej
szczypta imbiru mielonego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju Kujawskiego pomidory ,czosnek i bazylia.
1 marchewka ugotowana.

olej uniwersalny do smażenia

Szynkę myjemy,osuszamy ręcznikami papierowymi i ostrym nożem rozcinamy  ale nie do końca na jak największy płat .
 Tłuczkiem rozbijamy je delikatnie.
Z musztardy,oleju z pomidorami,czosnkiem i bazylią oraz dodatkiem imbiru,gałki i oregano robimy "papkę". Smarujemy nią powierzchnie mięsa. Odkładamy do lodówki na 30 minut.




Robimy omlet:
Miksujemy jajka z mąką na jednolitą masę .
 Wsypujemy groszek i mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano.
 Ściągamy z patelni i studzimy.
 
 



Farsz pieczarkowy;

Cebulę kroimy w kosteczkę .
Pieczarki  oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Na łyżce oleju smażymy cebule , dodajemy pieczarki i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i sosem Worcetershire.
Studzimy. Dodajemy jajka i bułkę tartą . Konsystencja powinna być gęsta.





Na posmarowane mięso 'papką ' z musztardy nakładamy omlet, warstwę masy pieczarkowej i pokrojoną w słupki marchewkę .
Zwijamy ściśle spinając wykałaczkami lub związując je mocno nićmi.


Opiekamy roladę na rozgrzanym oleju z obu stron.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy odrobiną oleju Kujawskiego i pieczemy na funkcji termoobiegu 90 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu kroimy w plastry i podajemy np. z żurawiną .

2 komentarze:

  1. Faktycznie na bogato,ciekawy ten farsz.

    OdpowiedzUsuń
  2. dzieciaki już połowę jej zjadły ,nie mogły się doczekać kiedy się upiecze...:)

    OdpowiedzUsuń