sobota, 9 marca 2013

Krokiety z nadzieniem mięsno- grzybowym

Krokiety maja tyle do siebie,że smakują z każdym farszem. Nie tylko tradycyjnie zrobione są smaczne. Warto eksperymentować ze smakami i próbować co nam z tego wyjdzie.


              Krokiety z nadzieniem mięsno- grzybowym



    Naleśniki:
    3 szklanki mąki,
    3 szklanki mleka,
    2 jajka,
    50 ml oleju,
    100 ml wody gazowanej,


    FARSZ;,
    300 g mięsa drobiowego z rosołu,
    300 g pieczarek
    4 łyżki oleju do smażenia,
    pieprz czarny mielony
    sól do smaku,
    3 jajka,


    Panierka:
    1
szklanka  bułki tartej
    1
szklanka  mąki,
    1 jajko,
    olej do smażenia,
    Sos:
    2 łyżki majonezu,
    2 łyżki śmietany


 
Naleśniki:
Ze składników na naleśniki robimy ciasto. Smażymy naleśniki   lekko rumieniąc. Studzimy.

Farsz:

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na 2 łyżkach oleju.
Mięso z kurczaka , u mnie z brojlera z niedzielnego rosołu obieramy od kości i drobno kroimy.
Przesmażamy na 2 łyżkach oleju , dodajemy 3 jajka.

Mieszamy solimy i pieprzymy do smaku.  Smażymy chwilę razem.
Łączymy z przestudzonymi pieczarkami.

Doprawiamy jeszcze do smaku wg. uznania.

Na przestudzone naleśniki kładziemy po porcji farszu.

Składamy w rulonik formując krokiety.
Obtaczamy je w mące, jajku ,a na koniec w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju.

Możemy podawać z sosem majonezowo -śmietankowym, gdzie mieszamy tylko majonez ze śmietaną doprawiając pieprzem.


        

2 komentarze: