wtorek, 12 marca 2013

Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem

              Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem

 



Składniki;


600 g maki pszennej 
250 ml ciepłego mleka
200 g cukru
250 g margaryny roztopionej
100 g masy makowej lub maku niebieskiego
25 g drożdży świeżych


Dodatkowo :

1 jajko do smarowania
wiórka kokosowe do posypania

 

 Lukier:

cukier puder 
sok z cytryny
 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej by nabrały temperatury pokojowej. 
Margarynę rozpuszczamy, mleko podgrzewamy by było ciepłe.
W mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru. 
Odstawiamy do podrośnięcia

Do większej miski wsypujemy mąkę , resztę cukru i podrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy ręką pod koniec wlewając margarynę .
Wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać swobodnie od ścianek miski około 15 minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na równe kawałki.
Przygotowujemy długie na około 50 cm wałki grubości około 2 cm.
Zaczynamy zwijać .

3 razy zwijamy od lewej strony do środka, a następnie w drugą stronę raz. 





Końcówkę chowamy pod bułkę .

Gotowe układamy na posmarowanej olejem i obsypanej mąką blaszce.


Masę makową kładziemy gdzieniegdzie na bułach, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi.




wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 -25 minut aż nabiorą złotego koloru.


  Po przestudzeniu robimy lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy bułki.





Pyszne bułki dla dzieci na kolacje jak i do szkoły na drugie śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz