piątek, 8 marca 2013

Słonecznik

Zawsze, gdy zaczynam robić coś z dodatkiem drożdży zadaję sobie pytanie ; Uda się czy się nie uda? Chodzi oczywiście o to czy drożdże wyrosną w początkowej fazie wzrostu jako zaczyn. Zdarza się ,że niestety nie wyrastają.


                                            




                                    " Słonecznik   "




 
 200 g mąki torotwej
100 g margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany
olej do smarowania ciasta
mak do ozdabiania
2 łyżki cukru
3 dag drożdży świeżych.

 Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.

Łączymy z mąką i miękką margaryną . Wyrabiamy ciasto.




Chłodzimy w lodówce 30 minut.

Po wyjęciu dzielimy ciasto na 9 kulek.



Z ośmiu z nich wałkujemy koła.



Smarujemy każdy delikatnie olejem i układamy jeden na drugim.




Nacinamy gwiazdziście w 8 miejscach.
Wywyjamy pojedynczo każdy kawałek na zewnątrz tak by ułozyć kształt kwiatu.



Z ostatniej kulki lekko spłaszczonej wycinamy serce ,odsypujemy makiem i kładziemy po środku kwiatu.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz