Składniki;
4 kg zielonych pomidorów
1,20 kg cebuli
120 g soli
Zalewa:
6,5 szklanki wody
400 ml octu
400 g cukru kryształ
4 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
4 łyżeczki ziela angielskiego
gorczyca
po 1 liściu laurowym na słoik.
Sposób przygotowania;
Pomidory kroimy w plastry odrzucając twarde części ogonka.
Solimy i odstawiamy na 12 h .
Odsączamy na durszlaku.
Cebule drobno kroimy w piórka i przelewamy wrzątkiem.
Pomidory mieszamy z cebulą i nakładamy do słoików.
Dodajemy ziarna przypraw i liście laurowe.
Międzyczasie gotujemy zalewę i jeszcze gorącą zalewamy warzywa.
Słoiki z sałatką pasteryzujemy 20 minut.
Z tej porcji wychodzi ok. 10 słoików ,0,7 litra.
Świetna sałatka :)
OdpowiedzUsuń