czwartek, 2 października 2014

Sałatka z zielonych pomidorów

           Sałatka z zielonych pomidorów



Składniki;

4 kg zielonych pomidorów
1,20 kg cebuli
120 g soli

Zalewa:

6,5 szklanki wody
400 ml octu
400 g cukru kryształ
4 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
4 łyżeczki ziela angielskiego 
gorczyca
po 1 liściu laurowym na słoik.




Sposób przygotowania;

Pomidory kroimy w plastry odrzucając twarde części ogonka.
 Solimy i odstawiamy na 12 h .
Odsączamy na durszlaku.

Cebule drobno kroimy w piórka i przelewamy wrzątkiem.
Pomidory mieszamy z cebulą i nakładamy do słoików.

Dodajemy ziarna przypraw i liście laurowe.
Międzyczasie gotujemy zalewę i jeszcze gorącą zalewamy warzywa.

Słoiki z sałatką pasteryzujemy 20 minut.


Z tej porcji wychodzi ok. 10 słoików ,0,7 litra.





1 komentarz: