piątek, 8 marca 2013

Chlebek Wielkanocny

Pyszny, pachnący chleb na świątecznym stole to kolejny atut na pyszne święta.



                                               Chlebek Wielkanocny

Składniki:
350 g mąki tortowej
1/4 szklanki ciepłegop mleka
30 g świeżych drożdży w kostce
4 łyżeczki cukru
2 jajka
125 g miękkiej margaryny
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki mleka do posmarowania chleba przed pieczeniem
mak do posypania


Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę cukru , sól i jajka.
Skorupkę jednego z nich zostawiamy ,gdyż będzie nam potrzebne do ukształtowania dołka dla gotowej pisanki.
Następnie do miski wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy dokładnie lśniące ciasto.
Na koniec dodajemy miękką margarynę .
Jeszcze raz wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnice i kilkakrotnie rzucamy nim o nią.
Dzielimy  ciasto na 3 nierówne części.
Z największej kształtujemy wałek i wkładamy do formy - tortownicy o średnicy 15 cm lub innej o podobnych wymiarach.
Robimy drugi mniejszy wałek nakładamy na pierwszy, robimy trzeci wałek i znów nakładamy na ten średni. Lekko dociskamy.
Po środku  chlebka wsadzamy skorupkę jaja.
Odstawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy 35 minut w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku.
Po upieczeniu i wystudzeniu  wyciągamy skorupkę , a wsadzamy  świąteczną pisankę .




Chlebek w przekroju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz