sobota, 2 lutego 2013

Piernikowo , pierniczkowo...

                                        Piernik z herbatą



Składniki :

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka miodu prawdziwego
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mocno zaparzonej herbaty
4 jajka
szczypta soli
1 przyprawa do piernika

KREM
6 łyżek kaszy manny
1/2 litra mleka 
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny

Dodatkowo:
polewa czekoladowa:
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżka kremu czekoladowego

wiórka kokosowe do posypania.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki na ciasto miksujemy ze sobą . Dzielimy "na oko" na 3 części. 
Każdą wylewamy do blaszki 25 x 30 cm.
Każdą osobno pieczemy około 20 - 25 minut w temp 150 stopni  z termoobiegiem.
Studzimy.

KREM:
W szklance mleka mieszamy kaszę manną . Reszte mleka gotujemy z cukrem. 
Wlewamy do niego mieszankę mleka i kaszy i gotujemy gęstą masę. 
Studzimy. Margarynę miksujemy i powoli dokładamy po łyżce gęstej masy - kaszy.
Wystudzone placki przekładamy kremem.
Polewamy polewą czekoladową przygotowana z podgrzewania śmietany,cukru i kremu czekoladowego.
 Posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy około 3 godzin w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz