poniedziałek, 11 lutego 2013

Włoska tarta z oliwkami

  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1 opakowanie sosy pomysłowe Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g margaryny
  • 2 pory
  • olej do smażenia
  • 250 ml śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 10 zielonych oliwek
  • 200 g papryki  konserwowej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Przygotowujemy kruche ciasto zagniatając mąkę z 2 żółtkami i margaryną.
 Chłodzimy je w lodówce około 30 minut. 
Między czasie kroimy filet w kostkę ,pora w paski i paprykę w paski.
W rondelku rozgrzewamy olej, przesmażamy filet ,dodajemy por i paprykę. 







Smażymy chwile razem. Śmietanę mieszamy z tartym na tarce jarzynowej serem, resztą jajek i białkami. 
Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy zawartość torebki sosu pieczeniowego z maślana nutą do kurczaka. Mieszamy. 
Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy do posmarowanej margaryną formy do tarty.
Przelewamy masę jajeczną na ciasto. 








Przestudzoną zawartość rondelka przekładamy do formy.


Na wierzchu układamy oliwki.
 Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut. 



                              



                                 Taką tarte możemy zrobić z dodatkiem sosu jak i bez .
                                                        Polecam...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz