wtorek, 5 lutego 2013

Zapiekana zupa cebulowa z dodatkami


         Pyszna zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim. U mnie urozmaicona dodatkiem wątróbki drobiowej , serkiem topionym, który nadał jej gęstrzą konsystencję oraz makaron, który nada sytości zupie.           

 

                                    

 

                 Zapiekana zupa cebulowa z dodatkami

 

                                          

 

 

                                        SKŁADNIKI:

 

1 opakowanie zupy Winiary Pomysł na Francuska zapiekaną zupę cebulową

2 cebule białe

400 g wątróbki drobiowej

3 łyżki oleju

4 serki topione trójkąciki

125 ml czerwonego wina

pieprz czarny do smaku

garść makaronu rurki

250 g ciasta francuskiego

 

 

Cebule kroimy w cienkie   półplasterki. 

 

 

 

Wątróbkę kroimy na  małe kawałki. 

 

 

 

 

 

W rondelku podgrzewamy olej. Dorzucamy cebule i chwile ją smażymy. 

 

 

Gdy się przyrumieni dodajemy wątróbkę , delikatnie mieszamy i smażymy chwilę razem. Podlewamy czerwonym winem.

Dolewamy około 1 litra wody.  Wsypujemy zawartość większej saszetki. 

Gotujemy do miękkości wątróbki. Dodajemy serki topione i energicznie mieszając rozpuszczamy je w zupie. Wrzucamy makaron.


 

 

Pod koniec wsypujemy zawartość mniejszej saszetki i chwile gotujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem.

         

 Zupę rozlewamy do salaterek z grubej porcelany.

  Ciasto francuskie rozkładamy na desce  i pomagając   sobie pustą salaterką   odrysowujemy kształt koła. 

Przykrywamy nim salaterki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z reszty ciasta wykrawamy gwiazdki, które kładziemy na wierzch ciasta.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i wstawiamy salaterki do niego na 15 minut. 

                                 

                                  Po zapieczeniu życzę smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz