poniedziałek, 25 lutego 2013

DROŻDŻOWE BARANKI

                                DROŻDŻOWE BARANKI 

 

 

 

 

Składniki:

300 g mąki tortowej
9 łyżek cukru kryształ
1/2 szklanki  ciepłego mleka
2 jajka
50 g  roztopionej margaryny
20 g świeżych drożdży
lukier 
kakao
wykałaczki


Taka porcja ciasta starczy na 3 baranki ,2 zajączki i jednego wielkanocnego baranka z formy.
A więc:
Drożdże rozmącamy widelcem w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy na chwile.
Do miski wsypujemy resztę mąki, cukier i wbijamy jajka.
Dolewamy wyrosniety rozczyn i wyrabiamy możemy zrobić to robotem , bo ciasto jest luźne. 
Na koniec dodajemy margarynę i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy przykryte ściereczką  na 30 minut w ciepłe miejsce.

 Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnice, dzielimy na 10 równych kawałków.
Z 3 części robimy baranka na nóżkach.:
Ciasto dzielimy na 2 części, z jednej robimy tułów kształtując ogonek.
Z reszty robimy głowę , uszy, które delikatnie przed pieczeniem wsadzamy pod głowę baranka i 4 kulki na nogi.




Z 2 kawałków ciasta robimy zajączki:
Podobnie jak przy barankach dzielimy każdy kawałek na dwie części. Kształtujemy brzuszek, głowę , łapki ,uszy i wałeczek jako nogi.

 

Układamy kolejno każdą część baranków i zajączków na wyłożonej folią aluminiową blaszce.
Folię smarujemy margaryną i posypujemy mąką.

Smarujemy każdą część mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 13-15 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu składamy baranki. Wbijamy w nóżki wykałaczki i wbijamy kolejno w brzuszek , tak samo robimy z głową. Z białego lukru robimy oczka i wełnę baranków. Zajączkom wąsiki i oczy.
Na koniec dodajemy odrobinę kakao do białego lukru i dekorujemy nasze wypieki.





 Po zrobieniu baranków i zajączków zostało mi trochę ciasta. Wykorzystałam je do zrobienia baranka w formie. Ciasta wystarczyło idealnie by baranek miał idealne wymiary.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz