środa, 6 lutego 2013

Tłusty czwartek tuż, tuż ....

                                        

                                    Tłusty czwartek

Dziś  dzień przed tłustym czwartkiem u mnie królują pączki z trzema nadzieniami, polane lukrem i posypane posypką cukrową i wiórkami kokosowymi.

Składniki na przygotowanie około 45 pączków:

1 kg mąki pszennej tortowej

1 kostka świeżych drożdży

1/2 litra mleka

7 żółtek

1 jajko

100 g  roztopionej margaryny

30 ml spirytusu lub opcjonalnie octu

7 łyżek cukru kryształu

 

Nadzienie   budyniowe;

1 budyń śmietankowy

1 żółtko

1 łyżeczka mąki pszennej

1,5 szklanki mleka.

Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 

krem czekoladowy typu nutella

 

 

 

 

Połowę mleka podgrzewamy np w mikrofalówce. 

Wykruszamy do niego drożdże i dosypujemy 2 łyżki cukru. 

Odstawiamy rozczyn do podrośnięcia.

 Resztę cukru mieszamy z żółtkami i jednym całym jajkiem. 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozmącone z cukrem żółtka oraz podrośnięty rozczyn oraz resztę mleka. 

Wyrabiamy rękom około 15 minut, a pod koniec dodajemy margarynę i  spirytus.

Wyrabiamy jeszcze 10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzine az ciasto pieknie wyrośnie.

Przekładamy je na podsypana mąką stolnice i wykrawamy szklanką koła. 

Wcześniej gdy ciasto odstawiliśmy do wyrośnięcia szykujemy nadzienie budyniowe.

Gotujemy połowę mleka ,w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy z dodatkiem żółtka i mąki pszennej.

 Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Studzimy.

 Na każde koło ciasta nakładamy po łyżeczce nadzienia i sklejamy mocno dociskajac brzegi koła.

Smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty z każdej strony.

U mnie zawitały jeszcze pączki z nadzieniem z marmolady i kremu czekoladowego. Każdy ma inny kolor lukru lub posypkę dla ułatwienia ,który paczek jest z jakim nadzieniem.

Pączki z budyniem śmietankowym polane lukrem i posypane wiórkami kokosowymi

Pączki z nadzieniem z krem czekoladowego
Pączki z marmoladą .

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz