piątek, 8 lutego 2013

Zapiekane plastry schabu

Zapiekane plastry schabu w pomarańczach w sosie miodowo malinowym 

 

                  SKŁADNIKI:                   

  • 6 plastrów schabu bez kości,
  • 4 pomarańcze,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • sos,
  • 3 łyżki syropu malinowego,
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżka musztardy,
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • olej do smażenia,
  • 2-3 łyżki olej
  •  
  •  
  •  
    Przyprawę do mięsa wieprzowego mieszamy z 2-3 łyżkami oleju.
    Wkładamy  do niej plastry schabu. Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce całą noc.
     Następnego dnia smażymy mięso z obu stron  na rozgrzanym oleju.
     Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki. 
    W naczyniu żaroodpornym układamy połowę pomarańczy. 
    Na nie układamy plastry schabu. Na mięsie układamy resztę owoców. 
     Polewamy wszystko sosem zrobionym z miodu, syropu malinowego i musztardy. 
    Pieczemy w temp 200 stopni C przez 30 minut.

     Międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku kaszę jęczmienną . 
    Gotowe mięso wykładamy na talerz z cząstkami pomarańczy. 
    Podajemy z kaszą jęczmienną polana odrobiną sosu powstałego podczas pieczenia schabu. 





  •  
  •  
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz