czwartek, 14 lutego 2013

Piernik z serem

                                                               Piernik z serem









           Ciasto piernikowe;,



   
    2,5 szklanki mąki pszennej,
    4 jajka,
    1 szklanka mleka,
    0,5 szklanki oleju,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 szklanki cukru kryształu,
    3 łyżki budyniu czekoladowego lub kakao,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    300 g dżemu cukiniowego swojskiego lub innego o dowolnym smaku




Sernik
  1 opakowanie budyniu śmietankowego,
    500 g sera trzykrotnie mielonego,
    1/2 szklanki cukru pudru
    125 g margaryny roztopionej wystudzonej,
    4 jajka,

    cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa



Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą.
Możemy włożyć wszystko do miski i zmiksować na jednolite ciasto.
Przelewamy do dużej blaszki 40x 26. 



MASA SEROWA:

Białka ubijamy na sztywno.  Żółtka miksujemy z cukrem pudrem. 
 Dodajemy ser i proszek budyniowy oraz wlewamy przestudzoną margarynę. 
 Na koniec delikatnie łączymy z ubitymi białkami. 



Delikatnie przekładamy masę serową na
ciasto.Najlepiej zrobić to za pomocą łyżki stołowej wykładając porcje obok porcji.
Delikatnie wyrównujemy jej powierzchnię.




Pieczemy 60 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Posypujemy cukrem pudrem.


Świetne ciasto na każda okazje od imienin po przyjęcia komunijne itp.
Można je oczywiście polać polewą i ładnie ozdobić zamiast posypywać cukrem pudrem.

  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz