wtorek, 26 lutego 2013

Kuchnia pachnąca cynamonem

      Wieniec z cynamonem i  płatkami migdałowymi.

 

 Dziś moja cała kuchnia pachniała unoszącym się cynamonem .

 Zapach wydobywał się z piekarnika ,w którym piekły się wianki.

 Polecam choć raz spróbować je zrobić.



Składniki ;

4 szklanki mąki pszennej

1 łyżka soli

1 szklanka ciepłego mleka

30 g świeżych drożdzy

60 g roztopionej margaryny

2 żółtka jaj

2 łyżki cukru

 

Nadzienie wianka:

100 g roztopionej margaryny

4 łyżki cukru

1 opakowanie cynamonu Prymat 

płatki migdałowe

 

 

 

Mleko podgrzewamy ,dodajemy do niego cukier i wykruszamy drożdże. Mieszamy, a następnie odstawiamy do podrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę , sól, dodajemy żółtka i roztopioną margarynę . Wlewamy podrośnięty rozczyn. 

 

                 

Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę by urosło.

Po tym czasie wykładamy je na stolnice i kroimy na 2 równe części. Każdą wałkujemy na prostokątne placki o grubości około 1 cm.

 

Nadzienie; 

Roztopioną margarynę mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy  nim każdy placek , posypujemy migdałowymi płatkami i zwijamy ściśle w rulon. Ostrym nożem kroimy rulony na pół wzdłuż, zostawiając 1 cm złączony.

Przeplatamy jak warkocz, sklejamy końce ze sobą. 

 

 

 

 

 

 

 






Przekładamy na posmarowaną margaryną i odsypaną mąką blaszkę .




 

 

 Odstawiamy na 15 minut by trochę podrosło, a następnie smarujemy rozmąconym białkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. 

Warkocze pieczemy 20 - 25 minut .

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz