wtorek, 27 marca 2012

Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach nie tylko na twarzy..

                                                  Biszkoptowy mazurek






Biszkopt:

5 jajek
7 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa:

2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru

Dodatkowo:

marmolada
migdały w czekoladzie Bakal
rodzynki sułtańskie Bakal
orzechy laskowe Bakal
wiórka kokosowe różnokolorowe: różowe, pomarańczowe, żółte. białe.




Biszkopt;
 Ubijamy białka na sztywno,dodajemy 2 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i wlewamy cienkim strumieniem do białek. Następnie delikatnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki posmarowanej margaryna i obsypanej mąką Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C na 15 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z biszkoptem,  rzucamy z wysokości 30 cm na podłogę.Po wystudzeniu nożem delikatnie zarysowujemy linie obramówki i robimy kratkę. Co drugi kwadrat lekko wycinamy biszkopt na wysokości 3 mm.(dwa boczne i jeden środkowy).
 W wyskubane miejsca nakładamy marmoladę ,dokładnie je pokrywając.
Posypujemy wiórkami i ozdabiamy migdałem w czekoladzie i rodzynkami.
 Na środkowym kwadracie robimy z migdałów kwiatka.

Polewa; Do rondelka wlewamy 2 łyżki śmietany, kakao i wsypujemy cukier. Stawiamy na małym gazie, mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, nie gotujemy.
Polewamy obramówkę biszkopta i resztę ciasta.
 Dekorujemy białymi wiórkami obramówkę , a na reszcie polewy nakładamy różowe wiórka. Dekorujemy orzechami laskowymi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz