niedziela, 3 lutego 2013

Smakowite minikołacze



SMAKOWITE MINI KOŁACZE


 



SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej,
    20 g drożdży świeżych,
    100 ml plus 3 łyżki wody,
    50 g margaryny roztopionej,
    4 kawałki czerwonej papryka konserwowej Smak,
    oliwki zielone Smak około 150 g,
    3  serki topione trójkąciki,
    natka pietruszki świeża,
    pieprz kolorowy Prymat,
    1 szczypta soli do smaku,
    1 łyżka bazylii  otartej Prymat




SPOSÓB WYKONANIA;
Mąkę przesiewamy do miski.
Skruszamy drożdże i dodajemy 3 łyżki ciepłej wody.
Mieszamy widelcem, a następnie odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.


Po tym czasie dolewamy 100 ml wody i roztopioną już przestudzoną margarynę oraz sól i bazylię .
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.



Paprykę kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki , natkę  pietruszki drobno siekamy.
Serki dzielimy na małe kawałki.

Po 30 minutach ciasto wałkujemy na 1 cm placek.
Szklanką wykrawamy koła, a dnem od kieliszka odciskamy środki.
Placami lekko zaznaczamy kształtując rant koła.



Do każdego kładziemy po kawałku papryki, oliwek, serka oraz posypujemy po wierzchu posiekaną natką pietruszki.


Oprószamy pieprzem kolorowym.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 20 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz