poniedziałek, 4 lutego 2013

Pomysł na węgierską zupę gulaszową


 

 

                                                                

 

            Tak sobie pomyślałam czemu by nie urozmaicić zupy węgierskiej i dodać jej innego  charakteru. Po kilku dniach namysłu powstała taka oto zupa. Idealna dla ukochanego mężczyzny , gdyż sycąca, treściwa  i z kluseczkami, które uwielbia.

 

 

 

Na pierwszy rzut oka zaskakujące coś znajdującego się w zupie. Zaraz rozwieję Wasze wątpliwości i uchylę rąbka tajemnicy co to takiego.

 

 

                                                           Składniki :

 

1 opakowanie Pomysł na Węgierską zupę gulaszową 

600 g szynki wieprzowej

1 czerwona papryka około 300 g

 1 biała cebula

1 ząbek czosnku

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

3 małe ziemniaki

4 łyżki oleju do smażenia

2 marchewki

woda około 1,5 litra

pieprz czerwony do smaku

zmiażdżone ziarna kminku  do smaku

 

 

                                                                      KLUSKI ziemniaczane:

 

4 ziemniaki ugotowane w wodzie około 400 g

4 łyżki mąki pszennej

 

 

 

W przygotowaniu zupy nie ma wielkiej rewolucji. Moim zdaniem jej przygotowanie powinno być łatwe dla każdego i z dostępnych składników.

A więc:

Mięso Kroimy w małą kosteczkę . Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i drobno siekamy.

Na  rozgrzanym oleju podsmażamy je , a następnie dodajemy mięso i chwilkę dusimy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przecier.

 Razem łączymy i podlewamy szklanką wody.

 Gotujemy do miękkości mięsa. 

Wyjmujemy połowę mięsa do miski. Posłuży nam jako farsz do klusek.

Do reszty zawartości garnka wsypujemy zawartość większej części Pomysłu na..,  dodajemy pokrojoną paprykę ,ziemniaki i marchewkę . Wlewamy wodę .

 Gotujemy do miękkości warzyw.

 
Międzyczasie , gdy zupa nam się gotuje obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. 
Przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem.
 Dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto takie by nie kleiło się bardzo do ręki.
 W razie potrzeby dosypujemy odrobiną mąki.

Wyrobione ciasto kształtujemy w wałek i kładziemy na desce.

  Kroimy je na 1 cm placki.

 Wyciągnięte wcześniej mięso rozdrabniamy blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem.

 

 

 

 Gotowy farsz wykładamy na kółka z ciasta ziemniaczanego.  Zlepiamy  je w kule.

 




















Gotowe kluski wrzucamy do zupy.




 Wsypujemy także zawartość małej saszetki Pomysłu na Węgierską zupę gulaszową i gotujemy około 5-10 minut razem. Doprawiamy jeszcze pieprzem czerwonym i kminkiem.

1 komentarz: