środa, 6 lutego 2013

Cynamonowiec

                                                             


CIASTO CYNAMONOWE:
    4   jajka,
    400 g cukru pudru
    200 g margaryny,
    1 opakowanie cynamonu Prymat,
    250 ml mleka,
    200 g mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,


   MASA MAKOWA:
    8 białek,
    3/4 szklanki maku,
    1/3 szklanki ciastek   kruchych  lub biszkoptów,
    8 łyżek cukru kryształ,
    proszek do pieczenia,
    2 łyżki mąki pszennej,
    aromat waniliowy,



    MASA DO PRZEŁOŻENIA:
    8 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej,
    1 op. budyniu śmietankowego,
    500 g mleka,
    3/4 szklanki cukru kryształ,
    250 g margaryny,
    1 saszetka kawy dwa w jednym,
    7 łyżek marmolady,
    3  wafle andruty,
    polewa czekoladowa,
    migdały do ozdoby

                                                         Sposób wykonania:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem . Dodajemy kolejno po jednym jajku.
Miksujemy z mąką ,cynamonem ,proszkiem do pieczenia.
Składniki wsypujemy na przemian z wlewaniem mleka.
Gotowe ciasto przelewamy do blaszek 40 x 34 cm . Wstawiamy kolejno do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut.


MASA MAKOWA:

Białka ubijamy na sztywno , dosypujemy pod koniec ubijania cukier.
Zmniejszając obroty miksera dosypujemy pokruszone biszkopty lub inne kruche ciasta np ,pieguski, których ja użyłam oraz mąkę i proszek do pieczenia i mak.
Gotowe ciasto przelewamy do jednej z blaszek, w której piekło się ciasto cynamonowe i pieczemy w tej samej temp 30 minut.

Międzyczasie gotujemy gęsty budyń .
1 szklankę mleka gotujemy z cukrem ,a w drugiej rozrabiamy żółtka, mąkę i 1 opakowanie budyniu.
Studzimy po ugotowaniu.
Budyń miksujemy z miękką margaryną dosypując zawartość saszetki kawy 2 w 1 .



Przechodzimy do składania ciasta.:


Do blaszki układamy docięty pod wymiar wafel.
Taki sam szykujemy sobie by mieć na wierzch do przykrycia.
Smarujemy go dość dokładnie warstwą marmolady.
Kładziemy na niego jeden blat ciasta cynamonowego. Lekko dociskamy.
Ciasto smarujemy połową masy budyniowej.
Przykrywamy ciastem MAKOWYM , a następnie znów wykładamy masę budyniową .
Na masę budyniową wykładamy 2 placek cynamonowy.
Smarujemy go marmoladą .
I przykrywamy waflem o takim samym wymiarze jak ten który kładliśmy na spód blaszki.
Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc.

 POLEWA:
2 łyżki śmietany ,2 łyżki cukru i 2 łyżki kakao.
Podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia się cukru .
A tak wygląda po przekrojeniu.
Dobra rada by kroić je na mniejsze kawałki.
Przy jedzeniu łyżeczką wafel się nie poddaje i ciacho się rozwarstwia.
Jedzenie buźką najlepiej się sprawdza.



                                     


5 komentarzy:

  1. Wygląda fenomenalnie, musi bosko smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszny ,niby taki pracochłonny ale się opłaca go skosztować

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Izabelo :) Kojarzę Cię z Doradców Smaku, Twój cynamonowiec musi być boski, co prawda pracochłonny ale jestem pewna że warto ! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak warto choć raz od czasu do czasu go zrobić...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń