środa, 10 kwietnia 2013

Torcik śmietankowy z bezą

Torcik śmietankowy z bezą

 

 

CIASTO,
100 g margaryny,
60 ml mleka,
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy,
1 proszek do pieczenia,
3 jajka,

Beza:
2 białka,
100 g cukru kryształu,

Masa serowa,
500 g sera białego twarogowego
20 g żelatyny
80 g cukru pudru
1 cukier waniliowy,
6 ciastek kruchych lub delicji


CIASTO: Margarynę ucieramy z 100 g cukru pudru , 1 cukrem waniliowym i jajkami. Następnie dodajemy mleko, mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Ciasto wykładamy do formy - tortownicy o średnicy 23 cm . Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier kryształ. Delikatnie wykładamy i smarujemy po cieście wyłożonym w formie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy w formie. Gdy wystygnie przecinamy na pół. Do czystej tortownicy wkładamy jeden blat ciasta.



 Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody. Ser mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy żelatynę. Wykładamy na blat w tortownicy połowę masy. Układamy na nią ciastka np. delicje, lub kruche krakuski. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Chłodzimy w lodówce.

1 komentarz: