wtorek, 30 kwietnia 2013

Karpatka z musem truskawkowym


Karpatka z musem truskawkowym



    
    KREM
    500 ml mleka,
    1 krem karpatka 
    250 g margaryny,

   CIASTO
    180 g margaryny,
    1.5 szklanki wody,
    6 jajek,
    15 g proszku do pieczenia,
    12 łyżek mąki,

    MUS TRUSKAWKOWY
    2 bite śmietany instant,
    2 galaretki truskawkowe,
    400 ml mleka,
    500 ml wody,
    cukier puder do posypania



1,5 szklanki wody zagotowujemy z 180 g margaryny ,gdy margaryna się rozpuści wsypujemy 12 łyżek mąki i 15 g proszku do pieczenia i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenie .Następnie wbijamy 6 jajek i miksujemy robotem do gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na dwie blaszki wysmarowane masłem i posypane mąką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200* c przez 30 minut .
Najlepiej piec z termoobiegiem .
Jeśli nie mamy tej funkcji to pieczemy w nagrzanym piekarniku każda blaszkę osobno.

Krem .
Gotujemy szklankę mleka ,a w drugiej rozrabiamy proszek karpatkowy 
 Gdy mleko się zagotuje wlewamy pozostałe mleko z proszkiem i energicznie mieszamy by nie powstały grudki .
Gdy masa uzyska gęstą konsystencje , wyłączamy gaz i odstawiamy krem do wystudzenia .
Zimny krem dodajemy do niego kostkę miękkiej margaryny i miksujemy dokładnie.

Mus truskawkowy :
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Bitą śmietanę rozprowadzamy z mlekiem.łączymy z galaretą .

Na upieczone ciasto wykładamy cały krem karpatkowy ,następnie wykładamy już tężejący mus Przykrywamy drugim plackiem .
Posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na nową wersję starej, dobrej karpatki.

    OdpowiedzUsuń