poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Sernik świąteczny oblany czekoladą .

Sernik będzie królował na świątecznym stole. Ten jest delikatny i bardzo słodziutki.
                                Sernik  świąteczny oblany czekoladą .

          

Składniki:
1 kg sera Vitelo
150 g cukru
4 jajka
500 ml kremówki
1 budyń smietankowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                      1 łyżeczka proszku do pieczenia.


                        
                                            Sposób wykonania:


Ser ucieramy z żółtkami i cukrem.
Białka ubijamy na sztywno.
Śmietanę kremówkę 36 % także ubijamy na sztywno.


Dodajemy pomału do masy serowej.
Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym, mąkami i proszkiem do pieczenia.

Delikanie mieszamy.
Przekładamy mase do blaszki wyłożonej biszkoptami lub jak u mnie ciastem odciętym od baranków.
Pokroiłam go na 1 cm kawałki i wyłożyłam całą powierzchnie blaszki.

Wstawiamy do nagzranego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 90 minut.
Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na 10-15 minut.
Po wystudzeniu polewamy roztopioną czekoladą .


1 komentarz: