poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Jajka ukryte w białej kiełbasie

Szybko możemy przygotować takie schowane jajka . 
Podajemy na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym.


                   

   SKŁADNIKI:
9  jajek ugotowanych na twardo
9 białych kiełbas parzonych
 bułka tarta do panierowania



SOS CZOSNKOWY:
2 żabkiczosnku 2 łyżki majonezu
2 łyżki smietany 12 %
 pieprz czarny Prymat do smaku



SPOSÓB WYKONANIA:

Białą kiełbaskę wyciągamy z kiszek. Przekładamy do  miski.






 Ugotowane jajka obieramy ze skoprupek.
 Masę kiełbasianą dzielimy na 9 równych części.
 Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy jajko i zwilżoną w wodzie  ręką sklejamy masę tak by całe jajko było nią pokryte.


Układamy na desce.




Każde tak przygotowane jajo obtaczamy w bułce tartej.





Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony na rumiano.





Obracamy  delikatnie, gdy  jedna strona się przyrumieni  poniewaz może masa przykleić się do dna patelni.







SOS CZOSNKOWY:

Czosnek miksujemy za pomoca blendera ze śmietaną i majonezem.
Doprawiamy do smaku pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz