Mięso z warzywami zapiekane pod puree
SKŁADNIKI:
- 700 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 marchewki około 300 g
- 2 pomidory
- 1 biała cebula
- pieprz czarny do smaku
- sól
- olej około 3 łyżek
- pieprz cayenne do smaku
- majeranek do smaku
- Puree:
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
- 1 łyżka margaryny
- 1/4 szklanki mleka
- pieprz czarny do smaku
-
- PRZYGOTOWANIE:
Cebule i marchewki kroimy w kosteczkę .W rondlu rozgrzewamy olej a następnie podsmażamy na nim warzywa. Dodajemy mięso i rozgniatamy widelcem.Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę .Dodajemy do rondelka..Mieszamy. Doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem. Dusimy około 10 minut. Wykładamy masę do formy na tarte.Puree:Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy ,dodajemy margarynę i mleko. Mieszamy na jednolita masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy na masę mięsną .Widelcem delikatnie robimy wzorki. Posypujemy po wierzchu majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 -35 minut aż wierzch lekko się przyrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Bardzo ciekawa i smaczna zapiekanka. Super zdjęcia, a szczególnie pierwsze.
OdpowiedzUsuń