poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Świąteczna baba piaskowa z kokosowym likierem

Czas świątecznych wypieków pora zacząć...
              Świąteczna baba piaskowa z kokosowym likierem





Składniki :
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
15 g proszku do pieczenia
200 g margaryny
100  ml likieru kokosowego
100 g rodzynek

margaryna i wiórka kokosowe do formy



Sposób przygotowania:


Na początku zaparzamy sobie rodzynki w goracej owdzie, by ładnie się sparzyły i były gotowe wtedy gdy będą potrzebne.

Margarynę topimy w rondelku i studzimy.
Jajka miksujemy z cukrem na puszytą mase.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Wsypujemy powoli do masy jajecznej cały czas miksując.
Wlewamy margarynę , likier i dodajemy oprószone mąką rodzynki.






Formę na babkę smarujemy margaryną i posypujemy wiórkami kokosowymi.







Przelewamy ciasto do formy.



   


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.

Możemy polać lukrem lub polewą czekoladową .

Smacznego...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz