środa, 3 kwietnia 2013

Puszysty suflet serowy

Kolejny suflet z moim wykonaniu. Tym razem jestem zadowolona, bo rósł jak szalony i nie opadł za bardzo czyli był dobrze wypieczony...


                                       Puszysty suflet serowy



             

Składniki;
3 łyżki masła
1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
gałka muszkatolowa
sól
biały  pieprz do smaku
100 g twardego sera żółtego 
4 jajka

Sposób wykonania.:
W rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i podgrzewając mieszamy aż się spieni. Wlewamy zimne mleko. Podgrzewamy aż masa zacznie gęstnieć . Międzyczasie doprawiamy białym pieprzem , gałką muszkatołową i solą .
Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę .
Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i starty,  na drobnych oczkach tarki, ser.


Miksujemy na najwyższych obrotach.

Dodajemy białka.
Już łyżką delikatnie mieszamy.

Kokilki smarujemy masłem.

Nakładamy do nich masę .


Ustawiamy na blaszce wszystkie kokilki i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.
Następnie zwiększamy temp. do 210 i pieczemy około 20 minut.
Suflet musi urosnąć i  trochę się przyrumienić .
Warto też sprawdzić patyczkiem czy się upiekł  w środku.



Porcja dla 4 osób . 
Warto spróbować .

1 komentarz:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam sufletu, muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń