niedziela, 21 kwietnia 2013

Torcik z bezą i masą budyniową

Torcik z bezą i masą budyniową 







  • Ciasto makowe;

  • 200 g maku niebieskiego
  • 6 jajek
  • 40 g mąki pszennej
  • 200 g cukru kryształ
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g bułki tartej
  •  
  •  
  • Ciasto kokosowe:

  • 120 g cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych białych
                                                                             3 białka
  • Krem budyniowy:

  • 3 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 550 g margaryny
 
 
 
 
 
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Przygotowujemy ciasto makowe;
     Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę . Do żółtek dosypujemy mak ,mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec łączymy z ubita pianą . Przekładamy do blaszki o wymiarach 32 x26 cm. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy a następnie kroimy na dwa równe blaty. 


    Ciasto kokosowe

    Ubijamy białka dodajemy pod koniec ubijania cukier puder. Wsypujemy wiórka i już łyżką delikatnie mieszamy z masą . Pieczemy w takiej samej blaszce co ciasto makowe. Studzimy.  

    Masa budyniowa

    Gotujemy 500 ml mleka, a w reszcie mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy proszek budyniowy i gotujemy gęsty budyń . Studzimy. Margarynę ścieramy na tarce jarzynowej ,a następnie miksujemy z zimnym budyniem. Składamy tort: Na jeden blat makowy wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy ciastem - bezą kokosową i znów wykładamy krem budyniowy. Przykrywamy blatem makowym. Przykrywamy całość masą cukrową 


      

                                                      Gorąco polecam...

3 komentarze:

  1. Fantastyczny tort...niebiańsko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik makowy to jeden z moich ulubionych, a u Ciebie dodatkowo pięknie udekorowany.

    OdpowiedzUsuń