PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy ciasto makowe;
Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijamy na
sztywną pianę . Do żółtek dosypujemy mak ,mąkę i proszek do pieczenia.
Pod koniec łączymy z ubita pianą . Przekładamy do blaszki o wymiarach 32
x26 cm. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 35 minut.
Po upieczeniu studzimy a następnie kroimy na dwa równe blaty.
Ciasto
kokosowe;
Ubijamy białka dodajemy pod koniec ubijania cukier puder.
Wsypujemy wiórka i już łyżką delikatnie mieszamy z masą . Pieczemy w
takiej samej blaszce co ciasto makowe. Studzimy.
Masa budyniowa:
Gotujemy 500 ml mleka, a w reszcie mieszamy proszek budyniowy z cukrem.
Na gotujące się mleko wlewamy proszek budyniowy i gotujemy gęsty budyń .
Studzimy. Margarynę ścieramy na tarce jarzynowej ,a następnie miksujemy
z zimnym budyniem. Składamy tort: Na jeden blat makowy wykładamy połowę
masy budyniowej. Przykrywamy ciastem - bezą kokosową i znów wykładamy
krem budyniowy. Przykrywamy blatem makowym. Przykrywamy całość masą
cukrową
Gorąco polecam...
Fantastyczny tort...niebiańsko wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńTorcik makowy to jeden z moich ulubionych, a u Ciebie dodatkowo pięknie udekorowany.
OdpowiedzUsuń