poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Jajka w sosie pomidorowym

Pierwszy raz zrobiłąm jajka w sosie pomidorowym. Ciekawie wygladają a jak smakują dowiem się jutro. Sam sosik pyszny...
                               

   Jajka w sosie pomidorowym




 


SKŁADNIKI:

10 jajek
1 cebula biała
150 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
4 gałązki natki pietruszki
szczypta cukru
sól do smaku
czarny pieprz mielony Prymat do smkau
starty na tarce jarzynowej na  małych oczkach ser gouda





SPOSÓB WYKONANIA:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.




Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na  nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebule .
 Dodajemy przecier oraz pokrojoną natkę pietruszki.





Chwilę razem smażymy.
 Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.



Jajka kroimy w połówki. Układamy na talerzu.




Na jajka wykładamy przygotowany sos.
Ser ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i posypujemy po wierzchu.
Schładzamy w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz