poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Szynka glazurowana pomarańczą.

Przyjdzie taki dzień ,że trzeba je zacząc piec nie tylko od święta ale i na codzień .
                         Szynka glazurowana pomarańczą.






Składniki i sposób wykonania:

2-3 kg szynki wieprzowej
1 duża pomarańcza
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki mielonego imbiru Prymat
6 łyżek oleju
3 łyżki sosu Worcetershire
sól ziołowa  Prymat
pieprz czarny mielony Prymat


Mięso płuczemy pod bierzacą woda ,osuszamy .Wkładamy do miski .Posypujemy dosc obficie solą ziołową i czarnym pieprzem.Polewamy olejem.
Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.



Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
 Skrapiamy sosem Worcetershire i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny.


Międzyczasie robimy glazure.
Obieramy sparzoną pomarańczę ze skóry.
 Wyciskamy sok i miąższ do garnka.
Wsypujemy cukier .
Podgrzewamy cały czas mieszając.
Skórkę z pomarańczy kroimy w paski.



Pokrojoną skórkę i imbir dodajemy do gotujacej się  pomarańczy.
 Razem gotujemy około 10 minut.




Gotową glazura smarujemy mięso .



Mięso wkładamy jeszcze na 60 minut do piekarnika.
Po upieczeniu kroimy na plastry.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz